Na vsebino

Dve otvoritvi razstav v prihodnjem tednu na Ljubljanskem gradu

13. januar 2014


V prihodnjem tednu na Ljubljanskem gradu na ogled postavljamo dve novi razstavi: prostorski postavitvi Urše Vidic Crystal Sea v Kazematah in Borisa Beje Menuet Zanj v Peterokotnem stolpu. Vljudno vabljeni, da se nam pridružite tudi na otvoritvah obeh dogodkov.

- med 22. januarjem in 20. februarjem bo v Kazematah na ogled prostorska postavitev Urše Vidic z naslovom CRYSTAL SEA, ki jo pripravljamo v sodelovanju z Mestom žensk, Društvom za promocijo žensk v kulturi. Urša Vidic se v zadnjih letih intenzivno ukvarja s prenosom 2D-podob, kot so slike, filmski in animirani kadri ter oglaševalski plakati, v kompleksne prostorske postavitve. Tokrat avtorica oživlja idejo sublimnega, kot ga je poznalo romantično slikarstvo 19. stoletja. Predvsem se v projektu izpostavlja delo Ledeno morje (1823–24) slikarja Casparja Davida  Friedericha, ki služi kot temeljna inspiracija pri snovanju njenih t. i. »ledenih« objektov.

Otvoritev razstave bo v torek, 21. januarja 2014, ob 18. uri v Kazematah.

 - med 23. januarjem in 30. marcem pa bo v Peterokotnem stolpu na ogled prostorska postavitev Borisa Beje z naslovom MENUET ZANJ, ki jo postavljamo v sodelovanju z Društvom likovnih umetnikov Ljubljana. Vsak od nas se kdaj znajde v vlogi voajerja. Ljudje smo radi voajerji, a le do tedaj, ko nas drugi ne spregledajo in zasačijo našega pogleda, ki je uperjen tja, kamor ne bi smel biti. Takrat se zadregi dodata sram in nelagodje, ki zasenčita ves prejšnji užitek. Razstavni projekt Menuet zanj vključuje očesni kontakt s podobo, ki je »skrita« oziroma postavljena v ravnini popka in gleda navzdol proti tlom. Gledalec mora aktivirati svoje lastno telo, da bi spregledal ustvarjeno podobo, ki je fiksirana na površini strešne kritine; tako v dojemanje likovnega dela vključi tudi zavedanje svojega lastnega telesa. Kustosinja razstave je Jadranka Plut.

Otvoritev te postavitve pa v sredo, 22. januarja 2014, ob 18. uri v Peterokotnem stolpu.

 

Razstavi sta na ogled med 10. in 18. uro, vstop pa je prost.