Na vsebino

Hostel Celica praznuje 20 let delovanja

14. junij 2023

Edinstveni ljubljanski in svetovno znan hostel, ki je v upravljanju JZ Ljubljanski grad, praznuje 20-letnico.

Hostel Celica. Foto: Miha Mally
Hostel Celica. Foto: Miha Mally

V torek, 30. maja 2023, je minilo natanko 20 let, odkar je Hostel Celica na Metelkovi v Ljubljani odprl vrata za popotnike s celega sveta. Prve goste je dočakal v začetku julija 2003, kmalu po odprtju.

Hostel Celica se nahaja v nekdanjih vojaških zaporih, ki so začeli delovati leta 1883 v času avstro-ogrskega imperija. Po koncu druge svetovne vojne so zapori prešli v roke Jugoslovanske ljudske armade, ob osamosvojitvi Slovenije pa ostali prazni in zapuščeni. Ob protestih Mreže za Metelkovo leta 1993 za ohranitev vojašnice in zaporov na območju Metelkove se je ohranila tudi stavba hostla.

Skupina umetnikov se je povezala v Kulturno-umetniško društvo Sestava – z idejo, da bi nekdanji zapor preobrazili v odprt in gostoljuben prostor ter vzpostavili mesto srečevanja. Stičišče popotnikov in umetnikov z vsega sveta. Projekt sta kasneje finančno podprli Mestna občina Ljubljana (MOL) in Študentska organizacija Univerze v Ljubljani (ŠOU). Kreativno načrtovanje, obnova in transformacija zapora v hostel so potekali celih deset let, medtem je svoje sledi v današnjem Hostlu Celica pustilo več kot 80 umetnikov s celega sveta.

Edinstvenost Celice se kaže v umetniško prenovljenih bivših zaporniških celicah. Vsaka izmed njih je popolnoma unikatna, ima svojega avtorja/umetnika (ali skupino njih), svojo zgodbo, svoj koncept. Vse pa imajo skupno lastnost:  rešetke na vratih in oknih. Tako da lahko popotniki prespijo v nekdanjih zaporniških celicah. In ravno te sobe so unikat in posebnost hostla.

Hostel Celica je torej prostor s posebno zgodbo in zasnovo. Je izjemen primer, kako lahko umetnost objekt s temno in težko zgodovino transformira v prostor odprtih možnosti in pozitivnih vibracij.

Celica je več kot le hostel. Je umetniški hostel z galerijo in kulturnim programom (predavanja, koncerti …).  Kot svetovno prepoznaven hostel je prejel številne nagrade, certifikate in priznanja (Green Key, Lonely Planet, Sejalec, Slovenia Green Accommodation …).

Leta 2018 je Hostel Celica prešel v upravljanje Javnega zavoda Ljubljanski grad, ki se zaveda vodenja tako pomembnega turističnega objekta, ki v sebi nosi močno zgodovinsko vrednost in kulturno dediščino ter predstavlja preplet turizma in kulture.

Med 20. in 23. junijem bo v Celici potekalo praznovanje ob 20-letnici delovanja hostla. Program z naslovom CELICA 20/30 (20 let hostla in 30 let od začetka izvedbe projekta za ohranitev stavbe hostla) se bo odvil v štirih dneh, in sicer z literarnimi branji, koncerti, jam-sessioni ter sklepnim večerom v petek, 23. junija, ko bo na sporedu didžej. Stregli se bodo hot-dogi in točilo se bo pivo Tektonik. Program smo pripravili s KUD-om Sestava in ga najdete na tej povezavi.

Poleg praznovanja obletnice nas v poletnih mesecih čaka pester kulturno-umetniški program, predvsem s četrtkovimi koncertnimi večeri Celica špila pod zvezdnatim nebom na čudovitem letnem vrtu hostla Celica.