Na vsebino

Razstava Varuhinje rek vabi k razmisleku o naši prihodnosti

09. november 2023

V Galeriji »S« je od danes naprej na ogled skupinska fotografska razstava, ki med seboj povezuje slovenske fotografe, okoljevarstvene in naravoslovne strokovnjake, aktiviste, umetnike ter ljubitelje umetnosti in narave.

1200x800pxpexels archie binamira 719632

Razstavo zaznamujeta dva osrednja motiva: slovenske reke in ženske (varuhinje), njen namen pa je spodbujanje zaščite naravnih in človeških okolij, predvsem celinskih voda, ter trajnostnega razvoja in zdravega načina življenja v sobivanju z naravo. Razstava sporoča, da je lahko vsaka ženska varuhinja rek oziroma preneseno širše: vsakdo od nas je lahko zaščitnik narave. V duhu tega sporočila je potekala tudi sinočnja otvoritev, na kateri se je zbralo veliko obiskovalcev, tako sodelujočih kot javnosti, ki se zaveda pomena skupnih prizadevanj za boljšo prihodnost nas vseh, kar sta v pozdravnih nagovorih med drugim izpostavila tudi vodji projekta Alja Bulič in Erik Valenčič.

Vseslovenski projekt »Varuhinje rek«, ki se izraža skozi fotografije, je navdihnil tudi vokalistko Niko Solce, ki se je predstavila z avtorsko skladbo Reka. Za prijeten glasbeni vložek ob otvoritvi razstave pa je poskrbel tudi Tomaž Štular na kitari.

Vabljeni, da si razstavo ogledate tudi vi – na ogled bo vse do 11. februarja 2024, vsak dan med 9. in 18. uro; vstop je prost.