Na vsebino

V grajskem vinogradu opravljena šesta trgatev; v buteljkah je grajsko vino letnika '22

20. september 2023

Danes smo v Grajskem vinogradu, ki se razprostira na južnem pobočju Grajskega griča in v katerem od leta 2016 raste 1050 trsov bele sorte belpin (chardonnay) in rdeče sorte rdečegrajc (zweigelt), opravili že šesto trgatev.

Šesta trgatev v Grajskem vinogradu. Foto: arhiv LG
Šesta trgatev v Grajskem vinogradu. Foto: arhiv LG

Po oceni strokovnega nosilca – Kmetijskega inštituta Slovenije je belo in rdeče grozdje solidno dozorelo. Kljub ne preveč ugodnim razmeram za rast v tem poletju, predvsem zaradi obilice dežja, veseli podatek, da smo uspeli v največji meri ohraniti zdravo grozdje. Meritve kažejo, da si lahko obetamo soliden letnik in polno rodnost, kar pomeni dober kilogram grozdja na trto, in pozneje tudi ustekleničenje približno 600 buteljk posamezne sorte.

V dneh pred trgatvijo pa smo ustekleničili grajsko vino letnik 2022, ki ga ocenjujejo za zelo dober, če ne najboljši letnik v kratki zgodovini našega vinograda; lani so bile namreč vremenske razmere zelo ugodne, rodnost trt primerna in dozorelost grozdja ob trgatvi več kot odlična. Napolnili smo 720 steklenic rdečegrajca in 480 steklenic belpina. Vino bo kmalu na voljo v Grajski trgovini, okušati ga bo mogoče tudi v gostinskih lokalih Ljubljanskega gradu.